اسمان بی کرانه دانش زنده بودن را به بیداری بگذرانیم که سالها به اجبار خواهیم خفت
در اين گزارش تصويري، بهترين عکسهاي فضايي چند روز اخير را به انتخاب سايت نشنال جئوگرافيک با هم مرور ميکنيم؛ از حباب کيهاني و نگاه شبانه گرفته، تا فرار بزرگ و آتشفشانهاي ناهيد
حباب ذاتالکرسي: دوربين جديدي به نام تصويربردار يک درجهاي (One Degree Imager) که در رصدخانه ملي کيت پيک آريزونا نصب شده است، اين عکس موجي جذاب را از سحابي حباب گرفته است. در اين نماي نزديک، کره گاز روشن شده در اثر سوختن ستاره مرکزي سحابي مشخص است؛ ستارهاي که 45 برابر بزرگتر از خورشيد ما است. اين سحابي که در صورت فلکي ذاتالکرسي قرار دارد، ده سال نوري پهنا دارد. تشعشعات شديد ستاره عظيم آن باعث درخشش ماورايي اين حباب شده است که آن را به شکل يک حباب صابون کيهاني نشان ميدهد.
نور نيمهشب: تابش ظريف شفق سبزرنگ در نيمه شب 4 دسامبر / 14 آذر باعث درخشندگي آبهاي باکسنسيورد نروژ شده است. شفقهاي قطبي سبزرنگ زماني ايجاد ميشوند که برخورد ذرات باردار خورشيدي با ميدان مغناطيسي زمين، باعث برانگيختگي اتمهاي اکسيژن بالاتر از ارتفاع 100 کيلومتري سطح زمين ميشود.
فرار بزرگ: در اين تصوير نور فرابنفش، ورقههايي از پلاسما –گاز فوق داغ- در حال جدايي از سطح خورشيد ديده ميشود. قبل از آنکه پلاسما بتواند آزادانه در فضا شناور شود، در مسيرهايي که توسط ميدانهاي مغناطيسي خورشيد تعيين ميشود حرکت ميکند. اين نيروهاي نامرئي گازها را در اشکالي پيچ در پيچ به جلو و عقب ميرانند.
نگاه تازه: اين عکس رنگارنگ که بيشتر شبيه تيلهاي جادويي به نظر ميرسد، در واقع دقيقترين نقشه گرانشي است که از ماه تهيه شده است. نواحي قرمزرنگ نشانگر مکانهايي با جاذبه بيشتر هستند، در حاليکه نواحي آبيرنگ نشانگر نواحي کم جاذبهتر هستند. دو کاوشگر دوقلو که بخشي از ماموريت GRAIL ناسا هستند و از سال 2011 / 1390 در حال گردش به دور ماه هستند؛ در حين پرواز خود بر فراز قلهها و درههاي ماه، تغييرات گرانشي آن را ثبت کردهاند. زمانيکه يک کاوشگر بر فراز ناحيهاي با ميدان گرانش بيشتر پرواز ميکند، سرعت آن اندکي افزايش مييابد که باعث افزايش فاصله آن با کاوشگر دوقلو خود ميشود. اين تغييرات اندک در موقعيت کاوشگرها دانشمندان را قادر ساخته است تا چشمانداز بسيار دقيق و با جزئيات فراواني از تغييرات محلي ميدان جاذبه ماه تهيه کنند.
تصوير دانه دانه: در اين عکس مفهومي هنرمندانه از ذرات ريزدانه اطراف يک کوتوله قهوهاي، ذرات خاکروبهاي فضايي در مسير خود براي تبديل شدن به يک سياره صخرهاي به تصوير کشيده شدهاند. نظريههاي فعلي در خصوص شکلگيري سيارات صخرهاي زمينمانند بيانگر اين است که برخوردهاي اتفاقي ميان خاکروبههاي ريز، در صفحهاي از مواد چرخنده در اطراف يک ستاره تازه متولد شده صورت ميپذيرد. اما کشف جديد از وجود چنين صفحهاي در اطراف يک کوتوله قهوهاي –که يک ستاره مرده است- برخي از اخترشناسان را واداشته است تا به تجديد نظر در خصوص اين نظريه بپردازند. اگر سيارات بتوانند از خاکروبههاي چرخنده در اطراف ستارگان مرده شکل بگيرند، اين امکان وجود دارد که تعداد سيارات صخرهاي در کيهان از آنچه که قبلا تصور ميشد بيشتر باشد.
ديد شبانه: اين تصوير شبانه از شفق قطبي جنوبي بر فراز سواحل قطبي آفريقاي جنوبي توسط ماهواره Suomi NPP گرفته شده است. عليرغم تاريکي زمستان و هلال کمرنگ ماه، شفق قطبي نور کافي براي حسگرهاي نصب شده در ماهواره جديد متعلق به ناسا و سازمان ملي جوي و اقيانوسي آمريکا را فراهم آورده است، تا مرز ميان پوسته يخي و اقيانوس منجمد جنوبي (خط تيره ميان گرداب روشن مرکزي) را به تصوير کشد. ماهواره Suomi NPP که ماه گذشته به فضا پرتاب شده است، دانشمندان را قادر ساخته است تا تصاوير شبانه از جو و سطح زمين تهيه کنند. حسگر جديد به قدري حساس است که ميتواند نور يک کشتي را از فضا تشخيص دهد.
جزيره مرواريد: در عکس گرفته شده توسط ماهواره Landsat 5 ناسا، مجمعالجزاير مرگوئي با رنگ سبز روشن جنگلهاي باراني آن و آبي درخشان اقيانوس گرمسيري اطرافش به تصوير کشيده شده است. اين جزاير که در حاشيه جنوبي ميانمار و در همسايگي تايلند واقع شدهاند؛ به خاطر صدفهاي مرورايد ارزشمند، و تراکم متنوع گياهان و جانوران آن مشهور است.
آتشفشانهاي ناهيد: بخش اعظم جو ناهيد (زهره) از دياکسيد کربن ساخته شده است، که با فورانهاي منظم گوگردي همراه است. تحقيقات جديد نشان ميدهد که آتشفشانهاي سطح اين سياره که نمونهاي از آنها در اين تصوير مفهومي به تصوير کشيده شده است، احتمالا اين گوگرد را به درون جو بالايي سياره پرتاب ميکنند. با اين حال تاييد مستقيم اين موضوع دشوار است، چرا که جو ضخيم اين سياره مانع از نگاه دقيق کاوشگران به سطح آن ميشود. نظرات شما عزیزان:
درباره وبلاگ به وبلاگ من خوش آمدید آخرین مطالب آرشيو وبلاگ نويسندگان پيوندها
تبادل
لینک هوشمند
|
|||
|